Metabolization of Sucrose and the Impact on Oral Health

Main Article Content

Anna Carolina Farias Machado
Jade Silva Dias Souza
Pedro Paulo Campos Dourado
Yana Dias Ferraz
Adriana da Silva Miranda

Abstract

The relationship between the adopted diet, oral health and the individual/population presents an agreement according to the literature, it can contribute to a better general state of health of the individual, perpetuating its benefits throughout his life. Excessive intake of ultra-processed foods, a dietary staple of the Brazilian population today, causes damage as a whole and nutrient deficiencies that can directly reflect on the oral cavity and its functions. Within this context, sucrose, the main ingredient in the diet adopted by the majority of the population, the object of this work is to understand the metabolization of sugars, especially sucrose in the mouth and its effects on local homeostasis from the action of bacteria. This is a narrative bibliographical review without temporal cut and search carried out in November 2022, based on scientific materials on: food, sucrose metabolization in the oral cavity and microbiological diversity in the human organism. The analyzed studies showed that the presence of carbohydrates in foods (in natura, processed and ultra-processed) is a factor that directly or indirectly stimulates bacterial growth and the appearance of caries, periodontal diseases and others, therefore, a balanced diet is an essential factor for reduce the colonization of the mouth by pathogenic microorganisms. It is important to adopt adequate dental hygiene habits, performed frequently, always after eating or at least three times a day, and it is also worth analyzing and associating a possible reduction or alternative and healthier ways of consuming food. that contain sugar in their constitution.

Article Details

How to Cite
FARIAS MACHADO, A. C. .; SILVA DIAS SOUZA, J. .; PAULO CAMPOS DOURADO, P. .; DIAS FERRAZ, Y. .; DA SILVA MIRANDA, A. Metabolization of Sucrose and the Impact on Oral Health. Revista Eletrônica Multidisciplinar de Investigação Científica, Brasil, v. 2, n. 10, 2023. DOI: 10.56166/remici.239v2n10762. Disponível em: https://remici.editorapublicar.com.br/index.php/revista/article/view/175. Acesso em: 21 nov. 2024.
Section
Artigos
Author Biographies

Anna Carolina Farias Machado, Faculdade Independente do Nordeste.

Discente de Odontologia; Faculdade Independente do Nordeste.

Jade Silva Dias Souza, Faculdade Independente do Nordeste.

Discente de Odontologia; Faculdade Independente do Nordeste.

Pedro Paulo Campos Dourado, Faculdade Independente do Nordeste.

Discente de Odontologia; Faculdade Independente do Nordeste.

Yana Dias Ferraz, Faculdade Independente do Nordeste.

Discente de Odontologia; Faculdade Independente do Nordeste.

References

ARTHUR; R. A.; HENZ, S. L.; HASHIZUME, L. N. Biofilme dental. In: HENZ, S. L. Tópicos em bioquímica e microbiologia bucais. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2021. p. 107-141.

BARBOSA, A. B.; RIBEIRO, B. R.; NOGUEIRA, I. L. Impacto do consumo alimentar na saúde bucal. Revista Ibero-Americana de Humanidades, Ciências e Educação, São Paulo, n. 12, dez. 2021. Disponível em: https://periodicorease.pro.br/rease/article/view/3385. Acessado em: Nov. 2022.

BARREIROS, R. C.; BOSSOLAN, G.; TRINDADE, C. E. P. Frutose em humanos: efeitos metabólicos, utilização clínica e erros inatos associados. Revista de Nutrição, Rio de Janeiro, n. 3, jun. 2005. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rn/a/k8gYd6VxPqr5Bm5JWKNYpdq/?format= pdf &lang=pt. Acessado em: Nov. 2022.

BERNARDES, A. L. B.; DIETRICH, L.; FRANÇA, M. M. C. F. A cárie precoce na infância ou cárie de primeira infância: uma revisão narrativa. Research, Society and Development, São Paulo, n. 14, 2021. Disponível em: http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v10i14.22093. Acessado em: Nov. 2022.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Balanço nacional de cana -de-açúcar e agroenergia. Secretaria de Produção e Agroenergia, Brasília, 2007. Disponível em: http://www.agricultura.gov.br/assuntos/sustentabilidade/agroenergia/arquivos-balanco-nacional-d a-cana-de-acucar-e-agroenergia-2007/balanco-nacional-da-cana-de-acucar-e-agroenergia-2007.pdf. Acessado em: Nov. 2022.

CABRAL, B. V. Hidrólise de sacarose por invertase imobilizada em duolite A-568 por adsorção e ligação cruzada. 2012. 115. Dissertação Mestrado Programa de Pós-graduação em Engenharia Química. Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia. 2012. Disponível em: https://repositorio.ufu.br/bitstream/123456789/15184/1/d.pdf. Acessado em: Nov. 2022.

CAMPOS, M. J. A. Características do Microbioma Bucal Humano. Journal of Dentistry & Public Health, Salvador, n. 2, jun. 2018. Disponível em: https://www5.bahiana.edu.br/index.php/odontologia/articl e/ view/2001. Acessado em: Jun. 2022.

CASAIS, P. M. M. et al. Placa bacteriana dental como um biofilme. Revista da Faculdade de Odontologia da UFBA, Salvador, n. 1, mar. 2013. Disponível em: https://periodicos.ufba.br/index .php/revfo/article/view/14485. Acessado em: Ago. 2022.

CHERRY, T. L. V. et al. O uso do xilitol na odontologia minimamente invasivo. E-Acadêmica, São Paulo, n. 2, set. 2022. Disponível em: https://eacademica.org/eacademica/article/view/184. Acessado em: Jun. 2022.

COSTA, A. M. D. D. et al. Avaliação do índice de biofilme dentário, do deterioro e dos cuidados relativos ao armazenamento e desinfecção das escovas dentais de crianças de uma creche do sul de Minas Gerais. Brazilian Society of Periodontology, Belo Horizonte, n. 2, jun. 2014. Disponível em: https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-733364. Acessado em: Nov. 2022.

DALMOLIN, V. T. S.; PERES, P. E. C.; NOGUERA, J. O. C. Açúcar e educação alimentar: pode o jovem influenciar essa relação? Revista Monografias Ambientais, Santa Maria, n. 10, out. 2012. Disponível em: https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-733364. Acessado em: Nov. 2022.

FARIA, J. F. D. G. et al. Análise do consumo de sacarose na dieta dos pacientes em tratamento na Clínica da Faculdade de Odontologia da Ufrgs. Revista da Faculdade de Odontologia, Passo Fundo, n. 1, jan. 2016. Disponível em: http://revodonto.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_ arttext&pid=S1413-40122016000100007. Acessado em: Nov. 2022.

FERREIRA, G.; MIZAEL, V.; ARAÚJO, T. Utilização do diário alimentar no diagnóstico do consumo de sacarose em odontopediatria: revisão de literatura. Revista da Faculdade de Odontologia, Passo Fundo, n. 1, ago. 2018. Disponível em: http://seer.upf.br/index.php/rfo/article/ view/8506. Acessado em: Nov. 2022.

FRANÇA, S. Açúcar x cárie e outras doenças: um contexto mais amplo. Revista da Associação Paulista de Cirurgiões Dentistas, São Paulo, n. 1, fev. 2016. Disponível em: http://revodonto.bvsa lud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-52762016000100002#:~: text =A%20nutricionist%20esclarece%20que%2C%20al%C3%A9m,situa%C3%A7%C3%A3o%20com%20alguns%20mecanismos%20fisiol%C3%B3gicos. Acessado em: Nov. 2022.

FURTADO, F. R. C. et al. A dieta e seu reflexo na saúde bucal em grupo de idosos: Relato de experiência. Brazilian Journal of Health Review, n. 3, maio. 2021. Disponível em: https://ojs.brazilianjournals.com.br/ojs/index.php/BJHR/article/view/31413. Acessado em: Nov. 2022.

GRANER, R. O. M. et al. Aspectos microbiológicos da placa dental. Apostila da Área de Microbiologia e Imunologia FOP - UNICAMP, Piracicaba, 2005. 26. Disponível em: https://w2.fop.unicamp.br/ddo/microbiologia/downloads/Microbiologia_Apostila1-2005b.pdf. Acessado em: Nov. 2022.

JAPUR, C. C. et al. Disponibilidade de informação sobre quantidade de açúcar em alimentos industrializados. Ciência & Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, n. 3, mar. 2021. Disponível em: https://www.scielo.br/j/csc/a/D6j85VkXdb9WZXL8QdfXnkL/?lang=pt#. Acessado em: Nov. 2022.

JÚNIOR, J. C. C. S.; IZABEL, T. S. S. Microbiota oral e sua implicação no binômio saúde-doença. Revista Contexto & Saúde, Ijuí, n. 36, jan. 2019. Disponível em: https://www.revistas.unijui.edu.br/index.php/contextoesaude/article/view/8624. Acessado em: Nov. 2022.

LEITES, A. C. B. R.; PINTO, B. M.; SOUSA, R. E. Aspectos microbiológicos da cárie dental. Revista Salusvita, São Paulo, n. 2, 2006.

Disponível em: https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resour ce/pt/lil-558472. Acessado em: Nov. 2022.

MANHANI, T. M.; CAMPOS, M. V. M.; DONATI, F. P. Sacarose, suas propriedades e os novos edulcorantes. Revista Uniara, São Paulo, n. 1, jan. 2014. Disponível em: https://revistarebram .com/index.php/revistauniara/article/view/12. Acessado em: Nov. 2022.

MARINHO, B. V. S.; ARAÚJO, A. C. S. O uso dos enxaguatórios bucais sobre a gengivite e o biofilme dental. International Journal of Dentistry, Recife, n. 4, out. 2007. Disponível em: https://revistarebram.com/index.php/revistauniara/article/view/12. Acessado em: Nov. 2022.

MENEZES, M. L. F. V. et al. A importância do controle do biofilme dentário: uma revisão da literatura. Revista Eletrônica Acervo Saúde, Rio de Janeiro, n. 55, ago. 2020. Disponível em: https://acervomais.com.br/index.php/saude/article/view/3698. Acessado em: Nov. 2022.

MUSSATTO, I. S.; ROBERTO, I. C. Xilitol: Edulcorante com efeitos benéficos para a saúde humana. Revista Brasileira de Ciências Farmacêutica, São Paulo, n. 4, dez. 2002. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rbcf/a/W7wsrFqVKVkT8Lsp3RzYRgx/. Acessado em: Nov. 2022.

IBGE. INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Pesquisa de orçamentos familiares 2017-2018: análise do consumo alimentar pessoal no Brasil. Coordenação de Trabalho e Rendimento. Rio de Janeiro: IBGE, 2020. 120. Disponível em: https://biblioteca.ibge.gov.br/index.php/biblioteca-catalogo?view=detalhes&id=2101742. Acessado em: Mar. 2023.

SANTOS, A. A.; PEREIRA, G. M.; CARLSTROM, P. F. Microbiologia e a Microbiota Humana. Apostila Minicurso Microbiologia e Microbiota Humana- PET Biologia- UNIFAL, Alfenas, 2017. Disponível em: https://www.unifal-mg.edu.br/pet/sites/default/files/Apostila% 20Minicurso%20M icrobiol%20Microb%20Hum-PET-Biologia-Unifal.pdf. Acessado em: Nov. 2022.

SILVA, A. F. et al. Carboidratos, saliva e a saúde bucal: revisão da literatura. Revista Uningá, Paraná, fev. 2021. Disponível em: https://revista.uninga.br/uninga/article/view/4026. Acessado em: Nov. 2022.

TAFARELLO, E. C. et al. Riscos do consumo de edulcorantes para a saúde humana. Departamento de Promoção da Saúde (DEPROS/SAPS/MS), Brasília, 2022. 95. Disponível em: https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/biblio-1396886. Acessado em: Nov. 2022.

TEIXEIRA, K. I. R.; BUENO, A. C.; CORTÉS, M. E. Processos físico-químicos no biofilme dentário relacionados à produção da cárie. Revista Química Nova Na Escola, São Paulo, n. 3, ago. 2010. Disponível em: https://www.researchgate.net/publication/260928278_Processos_fisico-quimicos_ no_biofilme_dentarios_relacionados_a_producao_da_carie. Acessado em: Nov. 2022.