Covid-19 Pandemic and Binge Eating: A Literature Review

Main Article Content

Suellen Gomes Nogueira
Vanessa Valensuela Gonçalves
Patrícia Cintra
Lucas de Melo da Silva
Jeniffer Michelline de Oliveira Custódio

Abstract

The COVID-19 pandemic resulted in prolonged periods of isolation and generated fear and uncertainty among many people. There were significant changes in affective and professional relationships, and as a consequence of these circumstances, diseases and disorders were developed or exacerbated. This paper aims to describe the impacts of the COVID-19 pandemic on Binge Eating Disorder. It is a literature review that, through research tools for articles and scientific studies, obtained data from the years 2020 to 2023, in English and Portuguese languages. Eight articles were selected to compose the results framework, making it possible to understand that during the lockdown, weight control and quality of life worsened, due to idleness, boredom, and the attempt to deal with emotions in a compensatory way, contributing to the involuntary intake of food, especially sweets, bakery items, ready-made frozen products, and sugary drinks, affecting mainly women, professionals, and health care students. Thus, the strong relationship between the feelings involved with the pandemic, the increase in the consumption of hypercaloric foods, weight gain, and financial issues becomes evident. Therefore, the role of the nutritionist is essential to minimize the damage caused by eating disorders.

Article Details

How to Cite
GOMES NOGUEIRA, S.; GONÇALVES, V. V.; CINTRA, P. .; SILVA, L. de M. da; CUSTÓDIO, J. M. de O. Covid-19 Pandemic and Binge Eating: A Literature Review. Revista Eletrônica Multidisciplinar de Investigação Científica, Brasil, v. 3, n. 16, 2024. DOI: 10.56166/remici.v3n162224. Disponível em: https://remici.editorapublicar.com.br/index.php/revista/article/view/368. Acesso em: 22 nov. 2024.
Section
Artigos

References

ASSOCIAÇÃO AMERICANA DE PSIQUIATRIA. DSM-5: Manual diagnóstico e estatístico de transtornos mentais. Porto Alegre: Artmed Editora, 2014. Disponível em: https://integrada.minhabiblioteca.com.br/#/books/9788582711835/. Acessado em: Abr. 2023.

BENTO, A. Como fazer uma revisão da literatura: Considerações teóricas e práticas. Revista JA (Associação Académica da Universidade da Madeira), v. 7, n. 65, p. 42-44, 2012. Disponível em: https://edisciplinas.usp.br/pluginfile.php/5664211/mod_forum/intro/Como%20fazer%20uma%20revis%C3%A3o%20da%20literatura.pdf?time=1584711916950. Acessado em: Abr. 2023.

BIZERRA, P. C. F. et al. Compulsão alimentar e fatores associados em universitários da área da saúde durante a pandemia de covid-19. Revista Cereus, v. 14, n. 4, p. 154-168, 2022. Disponível em: http://www.ojs.unirg.edu.br/index.php/1/article/view/3944. Acessado em: Maio. 2023.

BOAMORTE, J. D. B. Aspectos psicossociais relacionados à compulsão alimentar em contexto de pandemia de covid-19. 2021. Disponível em: https://repositorio.animaeduca-cao.com.br/handle/ANIMA/20382. Acessado em: Maio. 2023.

BRASIL. Ministério da Saúde. Como é transmitido? Brasília, 2021. Disponível em: https://www.gov.br/saude/pt-br/coronavirus/como-e-transmitido. Acessado em: Abr. 2023.

BRASIL. Ministério da Saúde. O que é a Covid-19? Brasília, 2021. Disponível em: https://www.gov.br/saude/pt-br/coronavirus/o-que-e-o-coronavirus. Acessado em: Abr. 2023.

BRASIL. Ministério da Saúde. Painel Coronavírus. Brasília, 2023. Disponível em: https://covid.saude.gov.br. Acessado em: Nov. 2023.

BRIZOLA, J.; FANTIN, N. Revisão de literatura e revisão sistemática da literatura. Revista de Educação do Vale do Arinos - RELVA, [S. l.], v. 3, n. 2, 2017. Disponível em: https://periodicos.unemat.br/index.php/relva/article/view/1738. Acessado em: Abr. 2023.

CALUGI, S. et al. O impacto do lockdown COVID-19 em pacientes com obesidade após terapia cognitivo-comportamental intensiva – Um estudo de caso-controle. Nutrientes, v. 13, n. 6, 2021. Disponível em: https://doi.org/10.3390/nu13062021. Acessado em: Maio. 2023.

CÂMARA, H. et al. Os impactos da pandemia do Covid-19 no índice de massa corporal (IMC) de pacientes pediátricos atendidos no complexo de saúde Dr. Wladimir Arruda. Brazilian Journal of Global Health, v. 3, n. 12, p. 6-9, 2023. Disponível em: https://periodicos.unisa.br/index.php/saudeglobal/article/view/477. Acessado em: Out. 2023.

DEMOLINER, F.; DALTOE, L. M.; COVID-19: nutrição e comportamento alimentar no contexto da pandemia. Revista Perspectiva: Ciência e Saúde, v. 5, n. 2, 2020. Disponível: http://sys.facos.edu.br/ojs/index.php/perspectiva/article/view/510. Acessado em: Abr. 2023.

FRAYN, M.; FOJTU, C.; JUARASCIO, A. COVID-19 e compulsão alimentar: percepções do paciente sobre sintomas de transtorno alimentar, teleterapia e implicações do tratamento. Psicologia Atual, p. 1-10, 2021. Disponível em: https://doi.org/10.1007/s12144-021-01494-0. Acessado em: Jun. 2023.

GALLETTI, G. R.; MAYNARD, D. da C. Compulsão alimentar e a sua relação com o consumo alimentar durante o período da pandemia em mulheres acima de 50 anos. Research, Society and Development, v. 10, n. 15, p. e584101523421-e584101523421, 2021. Disponível em: https://www.rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/23421. Acessado em: Jun. 2023.

GARCÊS, C. P. Efeitos negativos do período de isolamento social causado pela pandemia de covid-19 no comportamento sedentário, nível de atividade física e compulsão alimentar em adultos com sobrepeso e obesidade. 2021. 30 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Educação Física) - Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2021.

LEITE, T. A. et al. Alterações no comportamento alimentar durante o período de isolamento social na pandemia por COVID-19. Comunicação em Ciências da Saúde, v. 33, n. 03, 2022. DOI: 10.51723/ccs.v33i03.1048. Disponível em: https://revistaccs.escs.edu.br/index.php/comunicacaoem-cienciasdasaude/article/view/1048. Acessado em: Maio. 2023.

LIPP, M. E. N.; LIPP, L. M. N. Stress e transtornos mentais durante a pandemia da COVID-19 no Brasil. Boletim-Academia Paulista de Psicologia, v. 40, n. 99, p. 180-191, 2020. Disponível em: http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415711X2020000200003&lng=pt&nrm=iso. Acessado em: Maio. 2023.

LOPES, A. B.; FURIERI, L. B.; VALE, M. I. C. A. Obesidade e covid-19: uma reflexão sobre a relação entre pandemias. Revista Gaúcha de Enfermagem, v. 42, p. 20200216, 2021. Disponível em: https://doi.org/10.1590/1983-1447.2021.20200216. Acessado em: Out. 2023.

MASSOUD, R. O. et al. The mental health of health professionals during the COVID-19 pandemic: an integrative review. Research, Society and Development, [S. l.], v. 11, n. 12, p. e432111234686, 2022. Disponível em: https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/34686. Acessado em: Jun. 2023.

MUSCOGIURI, G. et al. Recomendações nutricionais para a quarentena da Covid-19. Revista Europeia de Nutrição Clínica, v. 74, n. 6, p. 850-851, 2020. Disponível em: https://doi.org/10.1038/s41430-020-0635-2. Acessado em: Abr. 2023.

PEREIRA, M. U.; ALVES, R. C. C. Insegurança alimentar e transtornos alimentares em jovens universitários: uma sondagem durante a pandemia. Revista Científica, v. 1, n. 1, 2022. Disponível em: http://189.112.117.16/index.php/revista-cientifica/article/view/779. Acessado em: Jun. 2023.

PIMENTEL, R. F. W. et al. Relationship between the COVID-19 pandemic, binge eating, and mental suffering in health professionals in Brazil: a cross-sectional study. Revista Brasileira de Medicina do Trabalho, v. 19, n. 3, p. 283, 2021. Disponível em: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9137872/. Acessado em: Jun. 2023.

SCHLEGL, S. et al. Bulimia nervosa in times of the COVID-19 pandemic—Results from an online survey of former inpatients. European Eating Disorders Review, v. 28, n. 6, p. 847–854, 2020. Disponível em: https://doi.org/10.1002/erv.2773. Acessado em: Abr. 2023.

SOUZA, D. F. de. et al. O impacto do confinamento domiciliar Covid 19 no comportamento alimentar: uma revisão integrativa. Brazilian Journal of Development, v. 7, n. 8, p. 75807-75819, 2021. Disponível em: https://ojs.brazilianjournals.com.br/ojs/index.php/BRJD/article/view/33735. Acessado em: Jun. 2023.

TEIXEIRA, O. F. S. Estilos de vida e informação sobre alimentação e nutrição: impacto da pandemia causada pelo Covid-19. 2020. Disponível em: https://hdl.handle.net/10216/129211. Acessado em: Out. 2023.

VERTICCHIO, D. F. dos R.; VERTICCHIO, N. de M. The impacts of social isolation about changes of eating behavior and weight gain during the COVID-19 pandemic in Belo Horizonte and metropolitan region, State of Minas Gerais, Brazil. Research, Society and Development, [S. l.], v. 9, n. 9, p. e460997206, 2020. DOI: 10.33448/rsd-v9i9.7206. Disponível em: https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/7206. Acessado em: Maio. 2023.

WORLD HEALTH ORGANIZATION (WHO). The impact of COVID-19 on mental, neurological and substance use services: results of a rapid assessment. 2020. Disponível em: https://www.who.int/publications/i/item/ 978924012455. Acessado em: Abr. 2023.

Most read articles by the same author(s)